בית איזי שפירא הינו ארגון לומד ומלמד הפועל לפיתוח ידע חדשני, מחקרי ומעשי בתחום המוגבלויות ולהפצתו.
במאגר הידע ניתן למצוא מאמרים, חוברות, הרצאות, מצגות, סרטונים, ספרים וכתבי עת אודות היבטים שונים של מוגבלות, פרי עטם של אנשי צוות בית איזי שפירא ועמיתים לתחום. הנכם מוזמנים לעיין במאגר הידע, וכן להפנות אלינו חומרים רלוונטיים לפרסום בו.
עריכה: טובה אליאסף – מידענית, מנהלת ספרייה ומרכז הידע, בית איזי שפירא
לנתונים סטטיסטיים חשיבות רבה בקרב צרכני מידע רבים ומגוונים. בחוברת מקורות לנתונים סטטיסטיים בתחום המוגבלויות כמענה לצורכי המידע של קובעי מדיניות, ארגונים ועמותות, אנשי אקדמיה, אנשי מקצוע, ארגונים לסינגור עצמי וקבוצות מנהיגות בתחום המוגבלות, וכן אנשים עם מוגבלות ובני משפחותיהם. המקורות בחוברת מציגים נתונים המתייחסים לשנים 2019-2023. הנתונים בחוברת יעודכנו לפרקים.
ד”ר דנה רוט – מנהלת מחלקת מחקר והערכה, בית איזי שפירא
דפנה רביב-כרמי – מחלקת מחקר והערכה, בית איזי שפירא
מיטל רפואה – עוזרת מחקר, מחלקת מחקר והערכה, בית איזי שפירא
במרכז המנהיגות שבבית איזי שפירא פועלת מזה מספר שנים קבוצת מנהיגות של נשים עם מוגבלות. חוויות אישיות שליליות רבות שהן חוות בחיי היומיום שלהן, הביאו את הקבוצה להחליט להתמקד ולחקור את המפגש של נשים עם מוגבלות עם מערכת הבריאות והרפואה, להשמיע את קולן של נשים עם מוגבלות כבסיס ראייתי לפעילויות למען שינוי מדיניות, שיפור טיפולים, הגברת ההנגשה, ושינוי היחס והשירות שמקבלות נשים עם מוגבלויות בבתי חולים ובמרפאות בקהילה.
עריכה: ד”ר טלי-נוי הינדי – ביתא מחקר
מכון ברימן בבית איזי שפירא שם לו למטרה לפתח שירותים חדשים ולהרחיב את סל השירותים לילדים ומבוגרים עם מוגבלות ומשפחותיהם בתחום הטיפול הרגשי ולכן נדרש לעבודת איסוף מידע, ריכוז ומיפוי של המענים הניתנים לאנשים עם מוגבלות, ובמיוחד ילדים עם מוגבלות, בתחום של הממד הרגשי של רווחה נפשית בישראל ובעולם.
מטרות הסקירה הן מיפוי הצרכים והמענים הקיימים והחסרים, היכרות עם גישות, תיאוריות ומודלים לטיפול רגשי באנשים וילדים עם מוגבלות בדגש על ילדים בגיל הינקות ובגיל הרך, וכן תיאור וניתוח המצב הקיים על מנת שבית איזי שפירא יוכל לפתח מודל התערבות וליווי רגשי מיטבי במעונות יום שיקומיים.
עורכות: פרופ’ מלכה מרגלית ופרופ’ מיכל אל-יגון
בספר מוצגות סקירות רחבות בין-תחומיות של ידע תיאורטי עדכני בנושא מוגבלות שכלית התפתחותית. סקירות רחבות אלו, כוללות ממצאי מחקרים ישראלים ובינלאומיים ודיון נרחב בהשלכות היישומיות של ממצאים אלו, והן מקיפות את כל המערכות העוטפות את האדם עם מוגבלות שכלית: המשפחתית, החינוכית, הבריאותית והטיפולית ומתייחסות לכל הגילאים.
פרופ’ מייקל שטיין – בית הספר למשפטים אוניברסיטת הרווארד, ארה”ב
יואב קריים – מנהל שותף, היחידה לפיתוח קהילתי ושינוי חברתי, בית איזי שפירא, ישראל
וילפריד קיינץ – ראש מחלקת מחקר Zero Project, אוסטריה
דבורה גליסון – מנהלת, אזור אסיה ופסיפיק, Perkins International, בי”ס פרקינס לעיוורים, ארה”ב
מליסה מנדוזה – חברת פרויקט שירותי חינוך מיוחד, מרכז ניתוח מדיניות WORLD, ,UCLA ארה”ב
הפאנל התמקד באקו-סיסטם הדרוש להכללה אופטימלית בחינוך, תוך הדגשת שותפויות ותשתיות מקצועיות שונות הדרושות לנגישות אופטימלית, כמו גם את ההבדל בין הכללה לפיתוח זהות ייחודית, הרואה בנכות חלק לגיטימי מהמגוון האנושי.
ליטל ברלב, מריאלה יאבו, הילה רימון-גרינשפן, יניב אורן, לייה מורן-גלעד – צוות מוגבלויות (חטיבת המשפחה), מכון מאיירס-ג’וינט-ברוקדייל
מסמך זה סוקר את מערכת החינוך בהקשר של ילדים עם מוגבלות ואת התמיכה שהם ומשפחתם מקבלים בעת משבר הקורונה, תוך מיקוד בכמה מדינות מרכזיות.
נעמי סטוצ’ינר – מייסדת, נשיאה ומנכ”לית לשעבר של בית איזי שפירא,
כלת פרס ישראל על מפעל חיים, תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה
בשיא משבר הקורונה התגלו סדרי העדיפויות, עולם הערכים וסט האינטרסים של מקבלי ההחלטות וקובעי סדר היום. נשמעו מעט מאוד מילים על קריסת הסקטור החברתי, וכתמיד הוקצבו מעט מאוד משאבים לטובת הארגונים החברתיים.
ד”ר דורית ברק – יועצת אקדמית לתכנית לפיתוח רשת קבוצות לסינגור עצמי של אנשים עם מוגבלות שכלית, אלווין ישראל ובית איזי שפירא
במאמר סקירת ספרות המחקר הבוחנת היבטים שונים של הורות של אנשים עם מוגבלות שכלית תוך התייחסות אל מגוון נושאים: הרקע ההיסטורי והמשפטי, הקושי בהערכת היקף האוכלוסייה, מאפייני ההורים וילדיהם, הוצאת ילדים מחזקת הוריהם, התערבויות המקדמות כישורי הורות ומערכות תמיכה, המצב בישראל והמלצות למדיניות.
עמיר לרנר – מנכ”ל בית איזי שפירא
חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות מ-1998, היווה שינוי בגישתה של המדינה לזכויותיהם של אנשים עם מוגבלות. אך למרות החקיקה החשובה, הפערים בישראל עדיין גדולים.
ד”ר נצן אלמוג – החוג לחינוך וחברה, הקריה האקדמית אונו וביה”ס לעו”ס, אוניברסיטת בר אילן
בעשורים האחרונים עולה בהתמדה מספר הסטודנטים עם מוגבלויות הלומדים במוסדות להשכלה גבוהה. מחקר זה בחן את מדיניות מערכת ההשכלה הגבוהה כלפי סטודנטים עם מוגבלויות בשנים 2008 – 2011 וכן נבחנו השיח והפרקטיקות שהתקיימו בעניינם באותן שנים.
המאמר התפרסם לראשונה בכתב העת “קשת – כתב עת למדעי הרוח והחברה”.